Μη επείγουσες αγγειοχειρουργικές καταστάσεις

1.  Απλά Έλκη κάτω άκρων

Απλά, μικρά σε έκταση και βάθος έλκη κάτω άκρων χωρίς συστηματικές εκδηλώσεις(πυρετό, κακουχία, αναιμία), χωρίς εργαστηριακά ευρήματα εκτεταμένης φλεγμονής, θα μπορούσαν να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και όχι στο τμήμα επειγόντων.

2. Επιπολής θρομβοφλεβίτιδα ή φλεβοθρόμβωση κάτω άκρου

 Γενικά το ποσοστό εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 3-11%.  Η  θρόμβωση των επιπολής φλεβών των κάτω άκρων μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μορφές, σε αυτήν που συνυπάρχουν φλεβικοί κιρσοί και σε αυτήν που δεν συνυπάρχουν κιρσοί.. Στο 60-80% των περιπτώσεων προσβάλλεται η μείζων σαφηνής φλέβα και ακολουθεί η ελάσσων σαφηνής φλέβα στο 10-20%. Γενικά, ασθενείς με κιρσούς προσβάλλονται πιο συχνά από επιπολής θρομβοφλεβίτιδα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα εκδηλώνεται με χαρακτηριστική σκληρία κατά μήκος της φλέβας με συνοδό ερύθημα, οίδημα και ευαισθησία με  την πίεση. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει πυρετός και λευκοκυττάρωση. 

Σε ασθενείς με επιπολής θρομβοφλεβίτιδα σε έδαφος κιρσών, επέκταση του θρόμβου και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση θα εκδηλωθεί στο 3-20% των ασθενών και στο 44-60% των ασθενών χωρίς παρουσία κιρσών. Διαγνωστικά, η υποψία της επιπολής θρομβοφλεβίτιδας τίθεται με την κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται με το Τρίπλεξ φλεβών.

   Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτιολογία και την εντόπιση της επιπολής θρομβοφλεβίτιδας. Εάν ο θρόμβος εντοπίζεται 1 εκατοστό από την σαφηνομηριαία συμβολή ή από την σαφηνοιγνιακή συμβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί απολίνωση  της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας λόγω κινδύνου επέκτασης του θρόμβου στο εν τω βάθει σύστημα. Θεραπευτικά, συστήνεται ελαστική συμπίεση των μελών,  χορηγούνται ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και  γίνεται τακτικός επανέλεγχος με τρίπλεξ φλεβών.

3. Φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων/ Αιμορραγία από ευρυαγγεία ή φλεβικό κιρσό

    Η παθολογική λειτουργία των φλεβών των κάτω άκρων  αναγνωρίζεται κλινικά ως φλεβική δυσλειτουργία ή πιο συχνά ως φλεβική ανεπάρκεια. Η φλεβική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από διάφορες εκδηλώσεις στα πόδια. Οι τηλεαγγειεκτασίες (ευρυαγγείες) και οι υποδόριοι κιρσοί (φλεβίτιδα στον κόσμο) συνήθως υπάγονται στην παθολογική οντότητα με τον όρο Πρωτοπαθής Φλεβική ανεπάρκεια. Τα άκρα τα οποία έχουν οίδημα (πρήξιμο), αλλαγές στο δέρμα όπως υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση ή έλκος χαρακτηρίζονται ως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση που προκαλείται από δυσλειτουργία των φλεβών.

   Συχνά, οι ασθενείς επισκέπτονται τα ΤΕΠ με οιδήματα κάτω άκρων, άλγος κάτω άκρων με παρουσία κιρσών, ευρυαγγειών ή υπέρχρωσης δέρματος. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται περισσότερο με την αλλαγή της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πιο συχνά από τον Μάϊο και αργότερα. Εάν δεν υπάρχει υποψία θρόμβωσης, θα πρέπει να συστήνεται  εκτίμηση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αγγειοχειρουργικής. Συστήνονται επίσης ήπια φλεβοτονικά φάρμακα, ανάρροπη θέση των σκελών, αποφυγή ηλιοθεραπείας, ποδόλουτρα με κρύο νερό και απώλεια βάρους.

    Σπανιότατα, υπάρχει η περίπτωση αιμορραγίας από ευρυαγγεία ή φλεβικό κιρσό η οποία να μην σταματά και να απαιτήσει άμεση μετάβαση στα ΤΕΠ. Στην περίπτωση αυτή, εάν η αιμορραγία είναι ενεργή, θα πρέπει να γίνει συρραφή της οπής της αιμορραγίας με βαθιά ράμματα δέρματος και να γίνει επίδεση του σκέλους.