Πρωτόκολλο εξέτασης: Η εξέταση με το triplex εξαρτάται από την αιτία που ο ασθενής προσέρχεται στον ιατρό. Εάν τα κλινικά συμπτώματα υποδηλώνουν θρόμβωση, το triplex πρέπει να περιλαμβάναει τεχνικές διάγνωσης θρόμβωσης. Όταν τα συμπτώματα υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, τότε θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της βαλβιδικής λειτουργίας των φλεβών. Οι βαθιές φλέβες των κάτω άκρων ελέγχονται με ηχοβολέα 5-7.5 ΜΗz, ενώ οι φλέβες της πυέλου και η κάτω κοίλη φλέβα με ηχοβολέα 3.5-5 ΜΗz.Οι επιπολής φλέβες εξετάζονται με ηχοβολέα 7.5-10 ΜΗz. Για την ανίχνευση χαμηλής ροής θα πρέπει να επιλεγχεί χαμηλό PRF και χαμηλό Wall Filter.
Εξέταση για θρόμβωση:
Θέση ασθενούς: Η κάτω κοίλη φλέβα και οι λαγόνιες φλέβες εξετάζονται με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Εάν υπάρχει αέρας από τις εντερικές έλικες, μπορεί να γίνει επανατοποθέτηση του ασθενούς σε δεξιά ή αριστερή θέση ή να πιεστεί ο ηχοβολέας. Η μηριαία φλέβα εξετάζεται με τον ασθενή σε ύπτια θέση με το γόνατο ελαφρώς κεκαμένο και σε έξω στροφή. Η ιγνυακή φλέβα μπορεί να εξεταστεί σε αυτή τη θέση από έμπειρο εξεταστή, αλλιώς ο
Εικόνα 23.Σημαντική στένωση έσω καρωτίδας (70-80%)
ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση με τον άκρο πόδα ελαφρώς σε ανυψωμένη θέση από ένα μικρό μαξιλάρι ή τοποθετημένο στο άλλο πόδι. Η ανεπάρκεια της ιγνυακής φλέβας και των επιπολής φλεβών κάτωθεν του γόνατος εξετάζεται με τον ασθενή σε καθιστική θέση. Η εγγύς μείζων σαφηνής φλέβα και η μηριαία φλέβα εξετάζονται με τον ασθενή σε ύπτια θέση.
Τεχνική εξέτασης: Στην διαγνωστική εξέταση της θρόμβωσης, οι εν τω βάθει φλέβες εξετάζονται συνεχώς από τον μηρό έως τα σφυρά και ελέγχονται για την ύπαρξη θρόμβου με την περιοδική συμπίεση. Πρώτα αναγνωρίζεται η κοινή μηριαία φλέβα στο έσω μεριά της κοινής μηριαίας αρτηρίας κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο και ακολουθείται σε εγκάρσια λήψη έως την σύνδεση με την μηριαία φλέβα (παλίοτερα λεγόταν επιπολής μηριαία φλέβα). Επίσης εξετάζονται για συμπιεστότητα η μείζων σαφηνής και η εν τω βάθει μηριαία φλέβα. Στην εξέταση των φλέβων της πυέλου, δεν μπορεί να γίνει συμπίεση της φλέβας ιδιαίτερα σε παχύσαρκους ασθενείς. Γίνεται εξέταση των παραπάνω φλεβών σε επιμήκη λήψη με το color Duplex και η βατότητα ελέγχεται με το Spectral Doppler. Εάν δεν μπορεί να γίνει σωστή αξιλόγηση των φλεβών της πυέλου άμεσα, η θρόμβωση του μπορεί να αποκλειστεί με την εξέταση σήματος Doppler από την κοινή μηριαία φλέβα. Σε ύπαρξη απόφραξης, το σήμα δεν είναι φασικό ή είναι μειωμένο ανάλογα με τις αναπνευστικές κινήσεις. Συνήθως, αυτό αξιολογείται με την ανάλυση του κύματος Doppler στην έξω λαγόνιο φέβα ακριβώς πάνω από το βουβωνικό σύνδεσμο σε επίμηκες πλάνο με χαμηλό PRF. Με τον ασθενή σε ύπτια θέση γίνεται συμπίεση της κοινής μηριαίας φλέβας ακριβώς στο ύψος του βουβωνικού συνδέσμου. Είναι επιθυμητή και η έξω στροφή του μηρού.
Εν συνεχεία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση, εξετάζεται η επιπολής μηριαία φλέβα σε εγκάρσια λήψη με λήψεις ανά 1-2 εκατοτοστά όπου εφαρμόζεται συμπίεση. Η κατάληξη της εν τω βάθει μηριαίας φλέβας στην κοινή μηριαία φλέβα εξέτάζεται σε επίμηκες πλάνο με το color duplex. Στο σημείo του πόρου των προσαγωγών είναι δύσκολη η συμπίεση της φλέβας γι΄αυτό ο εξεταστής οφείλει να συμπιέσει το μυ και τα αγγεία έναντι του ηχοβολέα με το άλλο χέρι έτσι ώστε να επιτευχθεί μέγιστη συμπίεση. Κάτω από το κανάλι των προσαγωγών η ιγνυακή φλέβα συμπιέζεται οπισθίως. Αυτό γίνεται με τον ασθενή σε ύπτια θέση και το γόνατο ελαφρώς κεκαμένο ή σε πρηνή θέση με το άκρο πόδι σε ένα μικρό μαξιλάρι. Η ιγνυακή φλέβα εξετάζεται μέχρι την συμβολή της περονιαίας και οπίσθιας κνημιάιας φλέβας. Η πρόσθια κνημιαία φλέβα εξετάζεται με το color Duplex μόνο. Γίνεται συμπίεση της φλέβας με πρόσθια προσέγγιση. Για την εξέταση της πρόσθιας κνημιάιας φλέβας, ο ηχοβολέας τοποθετείται στους εκτείνοντες μύες και μετακινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η δέσμη να είναι κάθετη στην μεσόστεη μεμβράνη μεταξύ κνήμης και περόνης. Για την οπίσια κνημιαίας και περονιάιας φλέβα, ο ηχοβολέας είναι σε οπίθια θέση στον
γαστροκνήμιο μυ. Επίσης γίνεται έλεγχος για θρόμβωση στις γαστροκνήμιες φλέβες καλύτερα με τον ασθενή σε καθιστική θέση. Σε ασθενείς που ελέγχονται για θρόμβωση, η συμπίεση της φλέβας γίνεται σε εγκάρσια λήψη. Τέλος, σε υποψία επιπολής θρομβοφλέβίτιδας γίνεται ελε΄γχος της μείζονος και ελαάσσονος σαφηνούς φλέβας.
Εξέταση για φλεβική ανεπάρκεια: Σε ασθενείς όπου ελέγχονται για φλεβική ανεπάρκεια, το εξεταζόμενο τμήμα της φλέβας εξετάζεται επιμήκως για την παρουσία παλινδρόμησης (reflux) που εντείνεται με διάφορους τρόπους. Η λειτουργία των φλεβών αξιολογείται με την δοκιμασία Valsava σε ασθενή που είναι σε θέση ύπτια ενώ το Doppler βρίσκεται στην κοινή μηριαία ή επιπολής μηριία φλέβα κατά την διάρκεια της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η ανεπάρκεια των φλεβών αναδεικνύεται από την παλινδρόμηση της ροής περιφερικά. Εάν το test είναι θετικό στις κεντρικές φλέβες, τότε επεκτείνεται και περιφερικά στην ιγνυακή φλέβα. Εάν οι κεντρικές φλέβες δεν αναδείξουν ανεπάρκεια, τότε ελέγχεται η ιγνυακή φλέβα με περιφερική συμπίεση της γαστροκνημίας για εύρεση παλινδρόμησης άνω του 1 δευερολέπτου είτε με το color flow είτε με το κύμα Doppler. Η ανεπάρκεια της τελικής βαλβίδας της σαφηνομηριαίας συμβολής γίνεται με επιμήκη λήψη και την δοκιμασία Valsava. Εν συνεχεία, εξετάζεται όλη η μείζων σαφηνής για κατάδειξη του χαμηλότερου σημείου παλινδρόμησης με συνεχείς δοκιμασίες Valsava. Εάν το κεντρικό τμήμα της φλέβας είναι επαρκές, τότε η ανεπάρκεια της περιφερικής μείζονος σαφηνούς φλέβας ελέγχεται με διαλείποσα συμπίεση της φλέβας περιφερικά. Για την αξιολόγηση της επάρκεια των διατοτραινουσών φλέβων, γίνεται πρώτα εντόιση της διατιτρώσας με το Β-Mode, η οποία φαίνεται ώς ηποηχοικός σωλήνας που διαπερνά την περιτονία. Γίνεται συμπίεση της γαστροκνημίας, εφ’ όσον η διατιτρώσα φλέβα ανεπαρκεί, υπάρχει πλινδρόμηση της ροής από το εν τω βάθει στο επιπολής σύστημα. Εάν δεν ανεπαρκεί τότε δεν θα παρατηρηθεί ροή.